Proje (lisans)
Mevcut proje raporumdan alıntı ;
Bu proje ile ses kaynağının yönü tespit edilmektedir. Tespit edilmek istenen objenin yönünün belirlemek diğer yöntemler ile imkansız , sınırlı ya da masraflı olması halinde de ses ile yön tespiti en uygun çözüm olacaktır.
Bu proje konusu sesin yönünü gayet iyi tespit eden insanın bunu nasıl yaptığını anlamaya çalışırken yeşermiştir. Elektronik ortamda bunu uygulamanın bir yolunun olduğuna inanıp birçok amaca hizmet edebileceğine kanaat getirdikten sonra çalışmalarıma başladım , nihayetinde inandığım sonuca ulaştım.
Giriş,değerlendirme ve çıkış işlemleri Pic 16f877a mikrokontrolör ile yapılmaktadır. Sesi algılayan mikrofon devresi ise birkaç transistör ve bunlara uygun diğer basit elektronik devre elemanlarından oluşmuştur. Ve ses yönü tespitinin sonucunu bize görsel olarak sunacak ledler pusuladaki yönler gibi dizilmiştir.
Uygulama Alanları
1. Güvenlik
Silah bomba gibi patlama seslerinin yönünün tespiti önlem ve savunma açısından büyük önem taşımaktadır. Örneğin sınır güvenliğinde karşıdan gelen silah sesinin yönünün tespiti savunma ve karşı saldırı için büyük avantaj sağlayabilmektedir. Arazide görsel tespit çoğu zaman sınırlıdır ya da imkansızdır. Radar taraması ise yine arazinin yapısı ve tespit edilmek objenin özelliklerine bağlı bir yöntemdir. Kolay kolay kumufle edilemeyecek ses verisi tespit için kullanışlı bir girdi olabilmektedir.Uygulamayı sınır gibi doğrusal bir düzlemden 360 dereceye yayarsak , stadyum , kapalı spor salonları kongre merkezleri gibi yerlerde de sistemin uygulanması savunma , güvenlik konusunda büyük yardımı olacaktır.
2. Günlük Hayat
Güvenlik ve savunma alanları dışında günlük hayatta kullanışlı sistemin uygulama alanlarına örnek verecek olursak. İşitme engelliler için dışarıdan gelen uyarıcı seslerin yönünün bildiriminde bu kişilere büyük fayda sağlayacaktır. Arkalarındaki aracın kornasını duyamamak kimi zaman onlar için çok tehlikeli olabilmektedir. Örneğin belli bir şey söylendiğinde lojik1 veren bir mikrofon devresi düşünelim. Bu devreler önceden belli bir ya da birkaç sese programlanırlar gelen ses ile kendilerindeki ile karşılaştırırlar ve buna göre çıkış verirler. Bu mikrofon devresinin çıkışını sistemimize bağladığımız zaman işitme engelli bu insanların arkasından seslenebilecek olmak hem onlar hem bizler için büyük bir kolaylık olacak .
3. Diğer Uygulamalara Yardımcı Olması
Karşılıklı gerçekleştirilen bir video konferans düşünelim. Karşılıklı olarak konuşulmakta , söz kimde ise ya kameranın önüne gelir veya herkes kamera karşısına dizilir , maliyetinden ötürü çok düşük bir ihtimal bir kameraman olur. Halbuki sistemimizin çıkışını bir step motora aktarıp kameramızı da buna bağlı kılarsak kim konuşursa kameranın ona döneceği bir uygulama elde etmiş oluruz. Kamera alanı çok geniş ise birden fazla kamera var ise yine bu lojik çıkışlarını kullanarak kamera seçiminde sistemimizi kullanabiliriz.
Yön tespiti için kullanılan diğer sistemlerin güvenilirliğini sağlamak için mevcut sistemlere de dahil edilebilirler.
Çalışması (video) ; http://vimeo.com/5178216
Ses Yönü Tespiti – Sound Source Determination from kipermufit on Vimeo.
Videoya bakmadim ama mantigi soyle herhalde. Bİrkac mikrofon (yere ve istege gore degisir ), Op-Amp, A/D Converter, 1 adet PIC. Mikrofondan gelen verileri Op-Amp’tan gecirip A/D cevirimine, oradan da comparator’e sokariz. Aralarindaki farklari da yorumlamak icin PIC lazim tabii. Ornekleme ve saklanacak veri boyutuna gore ram ilave edilmesi gerekebilir. PIC, veri buyukluklerine gore mikrofon dairesine gore sesin hangi taraftan geldigini bulabilir. Tabii verilerin farklarini aciya cevirmek icin biraz uzun bir caba gerekiyor. O da isin hamalligi. 🙂
Tekrar dusundum de, mikrofonlar arasindaki veri buyuklugunu hesaplatmak yerine mikrofonlar arasindaki sure farkini almak daha kolay olacak herhalde.
Çok hoş bir çalışma. Tebrik ederim.